Ako vybrať Tablet ?

Niekoľko užitočných rád a tipov, aké hodnoty a parametre máte sledovať pri výbere nového tabletu.
Zaujali sme Vás?
Zobraziť kontaktné údaje

Veľa zákazníkov ma oslovuje s tým, aký tablet si majú vybrať. V tomto článku sa budem snažiť poradiť, aké hodnoty a parametre máte sledovať pri zakúpení nového tabletu.

Čo sledovať pri tabletoch ?

Veľkosť tabletu - uhlopriečky tabletu sú od 6 až po 10,1 palcov, je dobré vybrať si veľkosť ktorá vám vyhovuje. Väčšina si vyberá tie najväčšie uhlopriečky teda 10,1 palcové (veľkosť displeja ako netbook). Ďalšia skupina ľudí je čo si vyberajú aj menšie tablety ako 6 až 7 palcové sú menšie a v podstate lepšie prenosné (hodíte ich do vrecka, tašky, či kabelky).

Prehlaď približných cien podľa veľkosti uhlopriečky (od najmenších až po najväčšie, v cene nesledujeme výkon procesora a RAM pamäť, ani iné funkcie).

  • 7 palcové sa pohybujú od - 64€
  • 8 palcové od 100€
  • 9,7 palcové od 160€
  • 10,01 palcové od 168€

Procesor tabletu a RAM pamäť - sledovať aký výkon poskytne Váš tablet je dosť dôležite. Ak si zakúpite tablet s jedno jadrovým procesorom a zaplníte systém aplikáciami tak bude pracovať podstatne pomalšie a budete čakať dlhšie na načítavanie aplikácií.

Odporučil by som zakupovať minimálne tablet s dvojjadrovým procesorom a 1GB RAM. S týmito parametrami sa dá pracovať podstatne lepšie ako v prípade jedno jadrového procesoru a 512MB RAM.

Najvýhodnejšie a najefektívnejšie je zakúpiť si tablet so štvorjadrovým procesorom a 2 GB RAM. Určite patria medzi TOP tablety. Na takýchto tabletoch nemáte problém hrať hry a využívať iné vymoženosti ako sa cez WiFi napájať na TV a zdielať obraz (Miracast - povieme si o ňom v ďalšom blogu).

Prehlaď približných cien + info veľkosť uhlopriečky (sledujeme len procesor a RAM)

  • jednojadrový procesor a 512MB RAM (uhlopriečka 6) - 64€
  • dvojjadrový procesor a 1GB RAM (uhlopriečka 8) - 124€
  • štvorjadrový procesor a 1GB RAM (uhlopriečka 8 ) - 147€
  • štvorjadrový procesor a 2GB RAM (uhlopriečka 10,01) - 203€

Pamäť tabletu: Vstavaná pamäť sa uvádza od

  • 4GB
  • 8GB
  • 16GB
  • 32GB
  • 64GB
  • 128GB

Samozrejme čím máte viac pamäte tým mate viacej dát v tablete.

Vstavaný 3G/4G modem: tento parameter patrí medzi najdôležitejšie, ktoré mi klienti neuvádzajú pri vytváraní cenových ponúk.

Rozhodnite sa, aké pripojenie budete používať na internet. Budem používať WiFi? Alebo sa mi zíde mať aj vstavaný 3G/4G modem na internet? Využijem to?

Samozrejme ak chcete používať a máte možnosť fungovať cez SIM kartu určite je najpohodlnejšie zakúpiť si tablet so vstavaným modemom. Platí teda pravidlo, že ak chcete mať výkonný tablet so vstavaným modemom cena automaticky rastie.

Len pre porovnanie:

  • Tablet uhlopriečka 8 palcov, s dvojadrovým procesorom, 1GB RAM, 3G/4G modem - sa už cena pohybuje od 100€
  • Tablet uhlopriečka 10,01 palcov s dvojadrovým procesorom, 1GB RAM, 3G/4G modem - sa cena pohybuje od 358€
  • Tablet uhlopriečka 10,01 palcov so štvorjadrovým procesorom, 2GB RAM, 3G/4G modem- sa cena pohybuje od 420€

Ako môžem fungovať na tablete ak mám SIM kartu a nemám 3G/4G modem ?

  1. Môžete fungovať aj cez USB modem, ktorý sa používa bežne na notebookoch, ale musíte si overiť či bude fungovať vo vašom tablete (aby fungoval ovládač na operačný systém). Táto možnosť je ale dosť nepraktická, napríklad ak vytiahnete tablet niekde v kaviarni a trčí vám z neho kábel a máte tam pripojený USB modem.
  2. Keďže som už riešil podobný problém a nechcel som, aby si klient musel zakúpiť nový tablet poradil som mu mobilný WiFi router s 3G routrom s batériou (tento produkt je ako príkladový). Mobilný modem s 3GVýhodou je, že môžete pripojiť aj viacero zariadení na tento router a môžete ho mať hodený v taške. Nemusíte ho mať priamo pripojený k tabletu. Výhodnejšou možnosťou nákupu je tablet (napr. so štvorjadrovým procesorom napr. 10,01 palcová uhlopriečka a bez 3G/4G modemu) s mobilným WiFi routerom, ako možnosť nákupu tabletu (so štvorjadrovým procesorom napr. 10,01 palcová uhlopriečka) s 3G/4G modemu. Pri menších uhlopriečkach sa samozrejme oplatí kupovať tablet už so zabudovaným 3G/4G modemom.

Ďalšie možnosti, ktoré ponúkajú tablety je fotoaparát. Ponúkajú možnosť mať spredu i zo zadu. Rozdiel je v možnosti megapixelov. Bezdrôtové pripojenia uvádzajú sa WiFi a bluetooth a sú aj obe súčasne. Slot pre SD kartu pri tejto možnosti si hlavne sledujte, do akej kapacity tablet podporuje veľkosť SD karty. USB konektor - sú modely pri ktorých sa nenachádza, alebo sa nachádza a tretia možnosť je cez redukciu USB káblom, to isté platí aj pre HDMI.

Operačný systém:

  • Android
  • Windows
  • Apple IOS

Na záver spomeniem produkt od firmy Asus - Asus Padhone

Asus Padhone je produkt, ktorý obsahuje štvorjadrový telefón spolu s tabletom. Telefón zasuniete do tabletu a môžete surfovať. Cena sa pohybuje od 560 eur. Výhodnejšie je kúpiť si Asus Padhone, ako kúpiť si telefón a zvlášť aj tablet. Tak tento produkt stojí zato.

Ceny použité v článku boli ako príklad z nášho e-shopu s výpočtovou technikou. Verím, že týmto článkom som Vám pomohol pri rozhodovaní a kúpe tabletu.

Pozri si naše ponuky tabletov v eshope.