Profylaktika PC

Profylaktika - softvérové a hardvérové čistenie výpočtovej techniky. Je pre udržiavanie výkonu a stavu počítača a jeho následné testovanie.
Zaujali sme Vás?
Zobraziť kontaktné údaje

Hardvér

Táto činnosť je potrebná z dôvodu usadzovania prachu, či biologického materiálu (pot, potraviny...) na povrchu väčšiny zariadení. Prach a biologický materiál sú vhodným prostredím a zdrojom baktérií.

Zaprášené a znečistené vnútro zariadení ich môže obmedzovať. Prach usadený v ich vnútri môže byť vodivý a spôsobovať chybovosť ako napríklad zamrznutie či stratu dát. Navyše taký zaprášený počítač stráca výkon, pretože prach spôsobuje prehriatie. Preto sa často stáva, že nový počítač po nejakej dobe stráca na výkone.

Z estetického hľadiska, počítač alebo zariadenie znečistené nemusí byť dobrou vizitkou pre človeka alebo pre firmu.

Okrem iného, celá profylaktika súvisí aj so zdravým. Štúdie už dávno zistili, že na myšiach a klávesniciach sa nachádza obrovské množstvo baktérií.

Viac o tejto službe nájdete v sekcii hardverové služby

Softvér

K profylaktike neodmysliteľne patrí aj údržba softvéru a vybavenia počítača. Operačný systém sa po čase zaplní množstvom nepotrebných dát, ktoré nijakým spôsobom nepomáhajú chodu systému. Práve naopak, škodia mu. Tieto súbory pochádzajú z rôznych registrov nainštalovaných, či odinštalovaných programov, ktoré používateľ pravidelne či nepravidelne používa.

Bez pravidelnej profylaktiky, teda čistenia systému sa zvyčajne stáva to, že sa to dotiahne až do takého štádia, kedy už pomôže len kompletné preinštalovanie operačného systému.

Škodiť operačnému systému môže aj spyware, maleware, trojan či podobný nežiaduci škodca, ktorý sa nevedomosťou používateľa ocitne v systéme. Proti tomu slúži antivírusový softvér. Avšak aj pri výbere antivírusového softvéru treba byť opatrný. Nie každý je naozaj dobrý. Niektoré len zbytočne plytvajú výkonom a spomaľujú štart či beh operačného systému.

Viac o tejto službe nájdete v sekcii softvérové služby

Na záver

Pokiaľ ste šikovný, tak softvérovú profylaktiku môžete vykonávať sami. Existuje na to mnoho programov, dokonca aj bezplatných. Avšak niet nad profesionalitu.

V dnešnej dobe na to existuje mnoho spoločností, ktoré to v pravidelných intervaloch môžu riešiť za vás profesionálnou cestou s potrebnými čistiacimi prostriedkami, softvérom a vybavením určeným priamo na profylaktiku hardvéru a softvéru.