Vývoj monitorov a obrazoviek

Prehľad vývoja monitorov a obrazoviek v skratke. Od CRT až po 3D LED zobrazovacie zariadenia.
Zaujali sme Vás?
Zobraziť kontaktné údaje

Monitor je zobrazovacia jednotka slúžiaci na zobrazovanie textových a grafických informácií. V súčasnosti poznáme už mnoho typov monitorov. Signál je do monitora prenášaný analógovo alebo digitálne. Od televízora sa líši tým, že neobsahuje zariadenie umožňujúce naladiť si televízne stanice.

CRT monitor

Najprv sme používali CRT monitor, čo je obrazovkový monitor. Je veľký, hrubý, zaberá veľa miesta a ešte k tomu škodí nášmu zraku. Tento typ monitoru sa už v súčasnosti takmer nepoužíva. Nahradili ho LCD monitory.

Avšak kedysi bol veľmi populárny a mal aj svoje výhody. Napríklad možnosť zmeny veľkosti bodu, čo znamená, že dokázal zobrazovať obraz v akomkoľvek rozlíšení. Taktiež má možnosť zmeny farieb, kalibráciu farieb a zmeny geometrie obrazu. Okrem toho jeho cena nie je vysoká.

Nevýhodou tohto typu monitoru ako bolo vyššie spomenuté sú jeho veľké rozmery, hmotnosť a hlavne spotreba energie či poškodzovanie zraku.

Plazma

Plazmové zobrazovanie sa používa najmä pre veľkoplošné televízory s minimálnou uhlopriečkou 32“. Obsahuje malé bunky medzi dvoma sklenenými panelmi. V nich je zmes vzácnych plynov, ktoré sa pri pôsobení elektrického prúdu menia na vodivú plazmu a tá vyžaruje svetlo.

Plazma má mimoriadne čistý a ostrý obraz. Oproti LCD displejom dokonale zachytáva pohyb na obrazovke. Preto je plazma vhodnejšia na športové prenosy a akčné filmy. Okrem toho plazmové obrazovky majú oveľa širší pozorovací uhoľ než LCD.

Cena plazmového televízora sa už v súčasnosti blíži k cene LCD.

LCD monitor

Pevná štruktúra pixlov, kde každý pixel obsahuje 3 subpixle – pre červenú, zelenú a modrú farbu. LCD je momentálne najpopulárnejšia metóda zobrazovania, pretože nemá žiadne negatívne žiarenie, má ostrý a stabilný obraz, nízku hmotnosť, malú hrúbku panelu a nízku spotrebu.

Za nevýhodu LCD zobrazovania sa môže považovať možnosť poruchy bodu, kedy sa stane jeden s pixelov chybným. Tento chybný pixel svieti jednou farbou, čo pôsobí rušivo. Neexistuje riešenie na opravu tejto závady.

Už niekoľko rokov sú na trhu. Najprv to boli malé LCD monitory s 15“ uhlopriečkou, s rozlíšením 1024x768 a s odozvou až niekoľko desiatok milisekúnd. Tieto monitory postačovali maximálne na Word, Excel a preto sa najčastejšie používali v kanceláriách.

Odozva LCD monitorov pred niekoľkými rokmi na tom nebola dobre. Pohybovala sa zvyčajne okolo 25ms. Preto tieto monitory najprv neboli vhodné na hranie hier, pretože tekutý kryštál tejto technológie sa nedokázal rýchlo usporiadať do požadovanej polohy.

Dnes sa vyrábajú podstatne lepšie LCD monitory ako pred pár rokmi. Momentálne sa najviac predávajú Full HD monitory s rozlíšením 1920x1080 s LED podsvietením, ktoré okrem iného oveľa viac šetrí energiu. Dnešné LCD monitory sú vhodné aj pre hranie hier. Ich odozva sa pohybuje už od 2ms. Cena týchto monitorov je dnes prijateľná.

LED

Podsvietenie LED sa používa pri LCD displejoch. Väčšinou sa nejedná o priamy obraz tvorený LED, ale len o podsvietenie obrazových bodov, ktoré sa skladajú z tekutých kryštálov LCD. To znamená, že väčšina televízorov a monitorov, ktoré majú označenie LED, sú klasické LCD displeje s podsvietením LED.

Toto podsvietenie poskytuje veľmi jasný obraz s hlbokou čiernou farbou, znateľne nižšiu spotrebu pri rovnakom nastavení obrazu a môže poskytnúť oveľa širšie spektrum farieb. Televízor s LED podsvietením má oveľa vyššiu životnosť.

3D LED TV

Je to typ priestorového zobrazenia pomocou príslušných 3D okuliarov. Väčšina moderných 3D televízorov však ponúka polarizovaný 3D systém a niektoré z nich sú autostereoskopické bez nutnosti použitia okuliarov.

Firma LG ponúka technológiu tzv. Dual Play čo v praxi znamená možnosť hrať hry cez konzoly v multiplayer móde s tým, že obaja hráči majú k dispozícii celú obrazovku bez akéhokoľvek predelenia. Ide o pasívne 3D zobrazenie, čo znamená, že v skutočnosti televízor zobrazuje dva obrazy. Ale každý hráč za pomoci 3D okuliarov, ktoré filtrujú svetlo vidí iba ten svoj obraz.

Záver

Kedysi boli farebné CRT monitory raritou. Dnes ich už nahradili tenké, elegantné a najmodernejšie vybavené LCD a plazmové obrazovky, ktoré dokážu zobrazovať nádherný obraz vo vysokom rozlíšení.