Vírusy na facebooku

Facebook je najväčšia online komunita na celom svete. Pomocou rôznych webových stránok vytvára nezvyčajné vírusy, ktoré môžu spôsobiť poškodenie dát v počítači. V súčasnosti existuje veľké množstvo malware, ktoré sú rozšírené po celom Facebooku.
Zaujali sme Vás?
Zobraziť kontaktné údaje

Vírusy vytvárajú neporiadok na nástenkách Vašich priateľov, ktoré sú zdieľané cez rôzne odkazy. Zvyčajne sa jedná o fotografie alebo videá, ktoré ľahko upútajú pozornosť používateľov a prinútia ich otvoriť ihneď konkrétny odkaz.

Všetci používatelia Facebooku by mali poznať rozdiel medzi skutočnými odkazmi a tými, ktoré ukrývajú vírus. Niekedy sa ľudia vôbec nestarajú a bezhlavo klikajú na odkazy s vírusmi, ktoré vám vytvárajú problémy.

Odhaliť spamy na Facebooku je náročné. Človek by mal mať znalosti, ako sa zbaviť všetkých vírusov, ktoré sa vyvíjajú okolo Facebooku.

Prvým krokom v súvislosti s týmto aspektom je zmeniť heslo vášho účtu na Facebooku. Potom zverejniť o tom nový status. Upozorniť priateľov na to, že kliknutím na odkaz, ktorý bol zverejnený na ich stenách je vírus.

Pre viac než 1 miliardu používateľov sa Facebook stáva dôveryhodným prostredím. Ľudia si denne píšu so svojimi priateľmi a dôverujú tejto populárnej privátnej siete. A to je ten hlavný problém.

Typy vírusov

Jedného dňa vám do správy príde od vášho priateľa správa s textom „aaahhahhaaaahaaahhaahhhahaahahhhaaaaahahaahhhhahhhahaaahhahahhhhahhhhhahaaahahhaa“ s odkazom na mediafire a vy máte pocit, že vám to poslal váš priateľ, s ktorým si denne píšete. To je však omyl, pretože sa jedná o vírus. Ak na to kliknete, tak presne rovnaká správa sa bude šíriť vašim priateľom.

Nedávno sa objavil vírus typu, že sa na nástenke objaví príspevok od priateľa, kde sú označení ľudia a popis v hebrejčine. Ak na tento príspevok kliknete, tak vírus napadne aj vás.

Ak sa vám stalo, že vám do správy prišlo oslovenie od vášho priateľa s odkazom na video a museli ste si stiahnuť plugin kvôli spusteniu konkrétneho videa, boli ste pravdepodobne napadnutý vírusom, ktorý bol ukrytý v plugine.

Ďalším vírusom je, keď sa vám vaši priatelia začnú ozývať po anglicky. Aj keď dobre viete, že po anglicky nevedia ani ceknúť. Zvyčajne sa jedná o frázu “Hi. How are you?”. Na túto správu nereagujte. Tento vírus je zamaskovaný perfektnou ilúziou, ktorá dokáže dokonale imitovať človeka za monitorom.

Jeho odpovede prichádzajú s časovým odstupom a odpisovanie je ako u bežného používateľa. Napokon vám zašle odkaz na video, ktorý sa vám otvorí v novom okne, kde vás vyzve stiahnuť aktualizáciu Flash Playera. Stiahnutím tejto aktualizácie sťahujete trojana.

Tento vírus vám deaktivuje vaše bezpečnostné aplikácie v počítači a naďalej sa tvári, akoby sa nič nestalo. S ponukou vyliečiť váš počítač, kompletne zničí nainštalovaný antivírusový program.

Záver

Najlepšou prevenciou proti vírusom na Facebooku je dávať veľký pozor na to čo klikáte. Ak vám príde podobná podozrivá správa do vášho chatu, neváhajte sa presvedčiť o pravde napríklad kontaktovaním vášho priateľa cez mobil, či vám danú správu naozaj poslal.