Zálohovanie dát

Zálohujete si svoje dáta? Aj vy patríte do skupiny, ktorá hazarduje s niekoľko ročnou prácou a nezálohuje svoje súkromné súbory? V článku sa pozrieme ako na to.
Zaujali sme Vás?
Zobraziť kontaktné údaje

Aj vy patríte do skupiny, ktorá nezálohuje dáta? Vaše súbory sa nachádzajú na jednom úložnom mieste? Boli by ste neradi, keby sa Vám stratia osobné fotky, videá, písomnosti, Diplomová práca, účtovníctvo a pod.

V tomto článku sa pozrieme na aktuálnu tému zálohovanie dát. Časté príčiny problémov disku sú napríklad: zlý chod pevných diskov (viditeľné spomalenie), zamrznutie operačného systému až zaseknutie, pevný disk sa z ničoho nič naformátuje a dáta sa stratia. Najhorším scenárom poškodenia HDD je jeho mechanické poškodenie.

Pri poškodených pevných diskoch je zložitejšie vaše dáta opäť obnovovať. Vo väčšine prípadov sú obnovy dát úspešné, ale len v prípadoch keď nie sú disky mechanicky poškodené. Pri mechanických poškodeniach sa obnovením dát zaoberajú špecializované laboratória. Tieto obnovy sú pomerne finančne náročné.

SSHD

Ako by ste mali zálohovať svoje dáta ?

Prvou otázkou je koľko GB potrebujete na zálohovanie vašich dát? Pri niektorých klientoch postačí USB kľúč, a niekedy je potrebné aj HDD s kapacitou 2TB a viac.

Súkromné, alebo firemné dáta majú byť zálohované minimálne na dvoch úložných miestach. Rozdielnymi úložnými miestami sú dva samostatné úložné priestory (CD, DVD, Blu-Ray, HDD, prenosné HDD, USB kľúč, alebo úložný priestor na serveroch, Cloud). Nemýľte si pojem dva úložné priestory. Veľa klientov ma rozdelený disk na viacej partícií, ale stále je to ten istý disk.

Média ako CD, DVD, Blu-Ray sú veľmi dobré na priebežné zálohovanie dát. Z praxe ale klienti využívajú tieto média menej.

Svoje dáta môžete tiež zálohovať na USB kľúčoch. Kapacita USB kľúčov dnes dosahuje veľkosť až do 256GB (cena kľúčov je prijateľná, tie s väčšou kapacitou sa pohybujú okolo zopár desiatok eur). Bežne sa USB kľúče predávajú od 4GB do 128GB, čo nie je finančne náročné. Ďalšou možnosťou je interné HDD, externé alebo sieťové HDD tzv. NAS. Bežný používatelia využívajú práve externé HDD na zálohovanie svojich dát. Pre firemných klientov by som odporučil diskové polia, alebo inak povedané diskové servery.

Tip: Spomeniem tiež obľúbenú možnosť ako zálohovať dáta pomocou Google Drive

Každý registrovaný používateľ v Google ma túto možnosť zdarma. Podpora je na všetky zariadenie (smartphone, tablet, notebook, desktop). Dáta môžete zálohovať cez internetové prehliadače, alebo si priamo nainštalujete aplikáciu. Služba je bezplatná do kapacity 15GB.Serverový disk

 

Produkty, ktoré môžete použiť na zálohovanie nájdete v e-shope s výpočtovou technikou.