Samovoľné vypínanie notebooku

Samovoľné vypínanie notebooku je celkom častý problém hlavne pri dlhšie používaných notebookoch. V tomto článku sa pozrieme na problematiku samovoľného vypínania notebooku.
Zaujali sme Vás?
Zobraziť kontaktné údaje

Najčastejším problémom je prehrievanie notebooku. Notebooky majú zvyčajne tenký prieduch, na ktorom sa časom začne usadzovať prach a neskôr sa vytvoria chumáče prachu. Vzduch nemá kadiaľ prúdiť a notebook sa začne prehrievať. Počas prehrievania pri určitej teplote zakročí kontrolný mechanizmus základnej dosky a notebook núdzovo vypne.

Ďalšou príčinou môže byť problém s napájaní, toto je však už natoľko komplikované vyriešiť, že vyžaduje odborný zásah. Väčšinou sa odporúča výmena základnej dosky.

Ako zistiť ktorú máte príčinu ?

Problematika napájania: pri tejto príčine ak sa notebook núdzovo vypne tak máte možnosť notebook okamžite zapnúť.

Problematika prehrievania: pri núdzovom vypnutí notebooku nemáte možnosť okamžite zapnúť nakoľko sú komponenty notebooku prehriate a kontrolný mechanizmus nepovolí štart.

Prevencia proti prehrievaniu: Pravidelné čistenie notebooku hlavne pri oblasti chladenia (miesto, kde sa nachádza prieduch a ventilátor). Čistenie sa odporúča zo stlačeným vzduchom. Niektoré notebooky väčšinou tie staršie majú aj celkom dobrý prístup na odstránenie spodného plastu a čistenie chladenia je oveľa jednoduchšie. Tie novšie (ultrobooky) takúto možnosť jednoduchého rozoberania nemajú, tu by som odporučil toto čistenie ponechať na servis.

Čistiace prostriedky nájdete aj v našom e-shope.

Takto vyzerá zanesený notebook:

špinavý ventilátor

Zanesený ventilátor

 

rozobratý notebook

Pohľad na rozobratý notebook

spodný plast notebooku

Na obrázku je spodný plast notebooku.

nános prachu v notebooku

Na obrázku vidieť nános prachu.